In veel aquaria wordt hout gebruikt als decoratie. Hiernaast zijn er bepaalde vissen welk hout nodig hebben om aan hun cellulose behoefte te kunnen voorzien, bijvoorbeeld Panaque soorten.

Er zijn verschillende soorten hout welke gebruikt welke gebruikt kunnen worden, enkele veel voorkomende soorten zijn:

 

  • Kienhout
  • Mangrovehout
  • Mopanihout
  • Spiderwood

 

Kienhout

Kienhout is een verzamelnaam voor hout wat uit het veen komt. Kienhout is hout wat afkomstig is van bomen van duizenden jaren oud, het is zo goed bewaard gebleven doordat de veengrond zuurstof arm is en het hout hierdoor niet is gaan rotten. Het hout is gefossiliseerd.

 

Mangrovehout

Mangrove hout is zwaar hout wat afkomstig is van mangrove bomen. Doordat het zo zwaar is zinkt het meestal vrijwel direct. Andere houtsoorten moeten soms enige tijd inweken voordat het zinkt. Mangrove bomen komen alleen voor in tropische gebieden.

 

Mopanihout

Mopanihout is hout wat afkomstig is van de mopani/mopane boom welke voorkomt in Afrika. Dit hout is meestal wat lichter van kleur. Dit hout is ook erg zwaar en zal waarschijnlijk ook wel snel zinken.

 

Spiderwood

Spiderwood is hout met veel vertakkingen, het gaat hier om de wortels van de Rhododendron. Dit hout wordt veelal geïmporteerd vanuit China.

 

 

Punten om rekening mee te houden

 

  • Hout bevat vaak bepaalde zuren waardoor het water ook zuurder kan worden.
  • Hout kan kleur afgeven aan het water, het water kan een bruinige gloed krijgen. Enkele tijd voor weken of filteren over actieve kool kan dit verminderen.
  • Na het toevoegen kan er vrij een schimmelachtige laag onstaan op het hout, deze schimmel verdwijnt meestal na een aantal weken weer en is niet schadelijk. Er zijn ook vissen en slakken welke deze schimmel wel kunnen waarderen. Uiteraard kun je het ook handmatig verwijderen.

 

 

Hout toevoegen aan het aquarium.

 

Het kan handig zijn om het hout eerst enige tijd te laten weken zodat het direct naar de bodem zinkt en ook niet zo veel kleur meer geeft. Indien je de kleur geen probleem vind kun je het hout ook prima direct toevoegen. Er wordt wel eens gezegd dat het hout eerst gekookt moet worden voordat het toevoegd kan worden aan het aquarium, dit is echter niet noodzakelijk. Dit kan zelf zorgen dat het hout sneller gaat rotten. Indien het hout gaat rotten zal het zachter worden en ook een vervelende geur afgeven, het is dan verstandig om het zo snel mogelijk uit het water te halen of de rotten stukken te verwijderen.

 

 

 

  • Apr 08, 2015
  • Category: Overige
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Kippenvoer nodig? Kijk eens op:


Voervoorkip.nl

De waardering van www.voervoorvis.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1689 reviews.