Erg zijn veel aquariumhouders welke L-nummers houden maar wat zijn L-nummers nou precies en waarom hebben ze nummer?

 

Het L-nummer systeem is ingevoerd door het een Duits aquariumtijdschrijft (DATZ). Toen er in een korte tijd heel veel L-nummers werden gevonden waren ze erg populair en werden er erg veel vissen geïmporteerd zonder dat ze nog een officiële naam hadden, veel importeurs en verkopers gaven de vissen zelf een naam. Omdat dit voor veel onduidelijkheid zorgde kwam het Duitse aquariumtijdschrift met het L-nummer systeem. In het begin konden namelijk de vissen namelijk nog niet allemaal officieel beschreven worden en kregen ze dus niet direct een latijnse naam, met het L-nummer systeem kon men de vissen toch uit elkaar houden.

 

De L in L-nummer staat voor Loricariidae wat een familie is binnen de meervallen soort is. Het systeem werd ingevoerd in 1988. In de loop van de jaren hebben veel L-nummers wel een wetenschappelijke naam gekregen echter wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van de nummers omdat dit nou eenmaal gemakkelijker is.

 

Toen sommige vissen eenmaal beschreven waren en ze een officiële naam hadden gekregen werden in het begin sommige nummers weer opnieuw gebruikt, dit zorgde voor veel onduidelijkheid doordat sommige vissen dezelfde nummers hadden. Hier zijn ze vrij snel mee gestopt.

 

Er waren ook vissen welke meerdere malen genummerd werden, vermoedelijk werd er gedacht dat het om verschillende soorten ging terwijl het achteraf bleek dat het om dezelfde soort ging. Hierdoor zijn er ook L-nummers welke meerdere nummers hebben.

 

Verder is er ook nog het zogenaamde LDA nummer systeem, dit is ingevoerd door een andere Duits aquariumblad namelijk Das Aquarium. LDA staat voor Loricariidae Das Aquarium. Dit systeem werd naast het L-nummer systeem gebruikt, hierdoor zijn er vissen welke zowel een L-nummer hebben als een LDA-nummer. In 2005 is Das Aquarium gestopt waardoor ook het LDA nummering systeem is gestopt.

 

Ondertussen zijn er al meer dan 400 verschillende Loricariidae soorten beschreven, nog steeds worden er nieuwe vissen ontdekt.

 

Op de onderstaande sites staat allemaal goede en betrouwbare informatie over de L-nummers die er zijn:


1. www.planetcatfish.com

2. www.l-welse.com

 

Panaqolus albivermis (L204)                                                                                                                    Panaque nigrolineatus (L190)

  • Jun 09, 2015
  • Category: Overige
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

De waardering van www.voervoorvis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 9881 reviews.