Catappa bladeren zijn bladeren van een grote tropisch boom genaamd Terminalia Catappa. Deze boom kan ongeveer 40 meter groot worden en komt voor in de tropische regio’s van Azië, Australië , Afrika en Zuid-Amerika. De Terminalia Catappa groeit het beste op een zanderige bodem. De bladeren worden ook wel amandel bladeren genoemd, dit doordat de pit van de Terminalia Catappa op een amandel noot lijkt.

 

Catappa bladeren aan een boom

 

De Terminalia Catappa verliest tweemaal per jaar zijn blad, eenmaal rond Januari/Februari en eenmaal rond Juli/Augustus. Doordat de bladeren en de schors veel goede stoffen bevatten worden deze ook gebruikt in medicijnen in de regio´s waar de boom te vinden is.

 

Wat voor effect hebben de Catappa bladeren op de vissen?

De bladeren hebben een antibacteriële werking, dit komt door de stoffen welke aanwezig zijn in de bladeren. Het is onderzocht dat de stoffen van de bladeren 10 dagen na toevoegen nog steeds aanwezig zijn in het water.

In Azië is het een traditie om visgevechten te houden met de Betta splendens, hierbij worden twee mannetjes tegen over elkaar gezet waarbij er vaak gevochten wordt tot de dood erop volgt. De winnaar is dan vaak erg toegetakeld waarna men catappa bladeren toevoegt om schimmel te voorkomen. Ook bij de kweek van Betta’s en discussen wordt vaak gebruik van gemaakt van Catappa bladeren, dit om schimmel op de eitjes te voorkomen.

De bladeren worden door garnalen en sommige vissen ook al voer gezien, waarna de bladeren een tijdje in het aquarium liggen en ze langzaam vergaan zullen de vissen en garnalen ze opeten. Het is dus ook niet nodig om het blad te verwijderen.

 

Wat voor effect hebben Catappa bladeren op het aquarium?

 

Er wordt wel eens gezegd dat de bladeren PH verlagend werken, hier is echter nauwelijks sprake van en dit is dus verwaarloosbaar. Wel geven de bladeren een roodbruine kleur(Thee kleur) af aan het water, dit komt doordat de bladeren de stof Tannine bevat. Veel aquarianen maken hier dankbaar gebruik van, zo wordt namelijk gepoogd zo goed mogelijk de natuurlijke leefomstandigheden van de vis na te bootsen. In de natuurlijke habitat van veel vissen is het water namelijk niet kraak helder. Vooral in de amazone liggen er veel bladeren in de revieren, deze zijn afkomstig van de bodem welke langs in de rivieren en meren staan.

 

Bladeren in de natuur:


 

 

Catappa bladeren in het aquarium:

Catappa Bladeren in het aquarium

 

 

Bronnen foto’s: amanotakashi.net, aquaticculture.com.au en www.monsterfishkeepers.com

  • Feb 22, 2014
  • Category: Overige
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

De waardering van www.voervoorvis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 10515 reviews.